September je čas za jesensko sajenje česna in čebule. Kako do bogatega pridelka, kateri so pravilni postopki in prednosti jesenskega sajenja česna in čebule.
Jesensko sajenje česna in čebule - OSNOVE:
najbolj hvaležni sorti, ki dobro prezimita sta srebrnjak in zimski luk,
čebula in česen potrebujeta le malo hranil in rahlo zemljo, v kateri voda ne zastaja.
jesensko sajenje se obnese bolj kot spomladansko
sadimo na negnojene gredice, za zaščito pred bramorjem in drugimi škodljivci v sadilne jamice dodamo 1/2 čajne žličke Neem cake, organskega gnojila z močjo insekticida brez karence.
debeli stroki česna dajo debel pridelek
debeli čebulčki pomenijo, da čebula hitreje uide v cvet kot pri drobnih čebulčkih
čebule in česna nikoli ne gnojimo s hlevskim gnojem in ne dodajaš komposta (slab droban pridelek, vodenost, nagnjenost h gnitju)
čas za sajenje česnn in čebule imaš dokler zemlja ne pomrzne (bolje pozno kot prehitro!) - lahko tudi januarja, če zemlja ni premokra in je odmrznila
česen sadimo za kumaro, korenjem, paradižnikom, jagodami
česna nikoli ne sadimo za stročnicami, metuljnicami in kapusnicami
sadilna jamica za česen naj bo jeseni globoka okoli 7 cm, v peščenih tleh pa še globje
česen vedno sadimo 10 do 15 cm narazen v jarke, s stroki obrnjenimi s konico navzgor
razdalja med vrsticami naj bo med 25 in 30 cm
NAPAKE PRI SAJENJU IN GNOJENJU čebule in česna
čebula in česen ne rasteta, pridelek je droban, gnije - zemlja je pregnojena, še posebej z dušikovimi gnojili (hlevski gnoj, gvano....). Razvije se le listni del, plodovi so vodeni in nagnjeni h gnitju zaradi preveč dušika. Uporaba zeolitne moke Bio-ZE, ki veže odvečne nitrate, dušik itd in hranila skladišči za kasnejšo uporabo rastlin, bo poskrbela za normalen razvoj rastlin. Zeolitno moko enostavno potreseš po površini okoli rastlin (100g na 1m2).
čebula in česen rada zbolita - neupoštevanje kolobarja, nikoli ju ne sadimo na isto mesto prej kot po štirih letih, seveda nikoli enega za drugim
prehitro jesensko sajenje česna in čebule ob previsokih temperaturah in pretopla zemlja sta vzrok da česen prehitro vzkali (veliki listi skalijo pred zimo, pomrznejo; take rastline so bolj občutljive na bolezni).
česen in čebula potrebujeta okopavanje, da se zemlja posuši, saj korenine potrebujejo zrak
stroki česna so od glavic ločeni prehitro (vedno tik pred sajenjem, razen če jih želiš čez noč namočiti v organsko mešanico Neem tonic, ekološkega listnega gnojila z močno insekticida brez karence, s katero česen in čebulo zaščitiš pred čebulno in česnovo muho - 1 zamašek (15 ml) Neem tonica + 1 L mlačne vode; v mešanico zvečer dan pred sajenjem potopimo česen in čebulice; zjutraj odcedimo, posušimo in sadimo.
stroki česna ne smejo kaliti, ali imeti znamenj plesni in gnitja, glavice morajo biti čvrste
čebule za ozimnico ne sadiš jeseni, saj hitro uide v cvet, še posebej, če so jeseni posajene čebulice debele (idealni premer čebulice je 1,5 do 2,5 cm)
česen za ozimnico sadiš spomladi, saj se bolje skladišči
sadiš predebele čebulice, a debela čebulica ne pomeni debelega pridelka
čebule sadiš pregloboko, pomanjkanje kisika pomeni slabši pridelek in več bolezni zaradi večje vlažnosti (čebulo posadi plitko, na svetlo naj kukajo konice, posajene vrste potlači z desko za utrditev gredice)
česna in čebule ne okopavamo in ne odstranjujemo plevelov, množica plevelov pomeni večjo nevarnost čebulne muhe, manj hranil za sadike in manjši pridelek
PREDNOSTI JESENSKEGA SAJENJA česna in čebule
čebula in česen najprej razvijeta globoke korenine, s katerimi črpata hranila, zato sta odpornejša na bolezni in škodljivce
pridelek bo debelejši in bolj okusen
nikoli ne veš kakšno bo vreme pomladi (snežna odeja, dež, zmrzali...)
stroki česna se razvijajo pri nizkih temperaturah na katere so dobro odporne domače avtohtone sorte (ptujski jesenski, ptujski spomladanski, anka)
če čebulo posadiš jeseni, boš v domači mladi čebuli na pikniku užival že maja
jesenski česen bo boljšega ostrejšega okusa, debelejši in se bo lažje lupil