Skrivnost kompostnega čaja je v kombinaciji živih mikrobov in ekološke rjave alge Kelp, ki poskrbita za odličen "imunski sistem" rastlin tudi v vročih poletnih dneh.
Recept za pripravo kompostnega čaja:
Glavni sestavini kompostnega čaja sta voda (deževnica, ne voda iz pipe!) in dozorel kakovosten kompost. Zmešamo ju po zdravi pameti ali razmerju 1:2:
en del komposta na
dva dela vode.
Če delamo iz 10l deževnice, dodamo 1 l pripravljenega komposta, 300 ml kelp tonica in 300ml raztopine melase
Vse skupaj zmešamo v dovolj veliki posodi. Seveda vse količine lahko tudi zmanjšamo, če imamo manjši vrt, in obratno. Pustimo, da se namaka 2-4 dni in vsak dan redno premešamo. Ko je kompostni čaj zavrel (ne delajo se več mehurčki), ga precedimo skozi blago ali kos jute (žaklja).
Kompostni čaj je najbolje uporabiti takoj. Za nežnejše, mlade rastline in rastline v loncih čaj obvezno razredčite z vodo (deževnico). To velja tudi za zelenjadnice. Redčimo v razmerju 1:10 (en del čaja, deset delov vode). Odraslo grmovje in drevesa lahko s čajem zalijete, brez da bi ga razredčili. Vendar te iste rastline takoj zatem zalijte tudi z obilo vode.