Krompir (Solanum tuberosum), je eno najpogostejÅ”ih živil na svetu, saj ima visoko energijsko vrednost in ga je precej enostavno pridelati. UpoÅ”tevati moraÅ” le nekaj osnovnih pravil ter seveda izmed veÄ kot 3000 sort izbrati najprimernejÅ”o ! š
KROMPIR kako izbrati sorto za sajenje krompirja
pred nakupom: šš¤
sorto krompirja najveÄkrat izbereÅ” glede na okus ali pridelek. Obe možnosti sta pravilni, a moraÅ” upoÅ”tevati lokalne izkuÅ”nje, vse sorte namreÄ ne uspevajo enako, saj na njih vpliva veliko dejavnikov
za vrtiÄkarje so najbolj primerne ekoloÅ”ke sorte krompirja. Za sajenje ekoloÅ”kega krompirja moraÅ” zato poiskati gomolje z dokazanim ekoloÅ”kim izvorom.
sorte imajo v opisu oznaÄene odpornosti na krompirjevo plesen, virus Y, rak, nematode, s katerimi si olajÅ”aÅ” izbiro
razlike med sortami, ki moÄno vplivajo na pridelek, so poleg bolezni, Å”e obÄutljivost na suÅ”o, visoke temperature, Å”kodljivce in seveda zgodnost
glede na zgodnost:
zelo zgodnji,
zgodnji,
srednje zgodnji,
srednje pozni in
pozni krompir
vrtiÄkarji sadimo na vrt najraje zelo zgodnje in zgodnje sorte, ker rastejo hitreje
v posode, korita, vreÄe in manjÅ”e gredice sadiÅ” zelo zgodnje in zgodnje sorte, ker dajo manjÅ”i pridelek
na veÄje grede ali njive sadiÅ” sorte krompirja, ki rodijo konec poletja
Äe sadiÅ” zgodnje sorte, imaÅ” na vrtu kasneje prostor za sajenje poletnih in zimskih vrtnin (na primer sorto Arrow pobereÅ” 55 do 60 dni po sajenju)
KROMPIR - RAZLIKE v PRIDELAVI š± med zgodnjimi in poznimi sortami krompirja:
zgodnje sorte vedno nakaliŔ in pokrijeŔ s koprenami, da bo pridelek zgodnejŔi
zgodnje sorte sadiŔ že konec maja, junija in julija
pozne sorte ne nakaliÅ” in pokrijeÅ”
pozne sorte potrebujejo veÄ vode, hranil in daljÅ”i Äas za rast
pozne sorte izkopljeÅ” septembra
KROMPIR - IZBIRA SORTE šØāš³ za sajenje krompirja po lupini, mesu in prehranski uporabnosti:
poznamo rumeno ali rdeÄo/vijoliÄno lupino
poznamo krompir z belim ali rumenim mesom
krompir loÄimo po prehranski uporabnosti v kuhinji na krompir primeren za kuhanje, peÄenje, praženje itd...
KATERE TIPE krompirja poznamo in KAKO DOLOÄITI UPORABNOST sorte krompirja? š āØš„
Pri doloÄanju uporabnosti sorte krompirja je najpomembnejÅ”i dejavnik Å KROB.
VeÄji je delež Å”kroba v samem gomolju, bolj je sorta primerna za peÄenje, manj je Å”kroba, bolj je sorta primerna za kuhanje.
TIP A ā primeren za solate in peÄenje, se ne razkuha, saj ima v gomolju Å”krob
TIP B ā primeren za praženje in pire, je rahel krompir, ki se v vodi razkuha in je bolj primeren za pire, peÄenje ali pomfrit
TIP C ā primeren za pire, krompirjevo testo, pomfrit
TIP D ā primeren za predelavo v Å”krob (v Sloveniji ga pravzaprav ne zasledimo)
TIP AB ā primeren za solate, peÄenje in praženje
TIP BC ā primeren za praženje, pire in cvrtje
Äe imaÅ” pri krompirju težave s strunami ali koloradksim hroÅ”Äem, si preberi Å”e Älanka, kjer dobiÅ” uÄinkovite reÅ”itve v boju s strunami in koloradskimi hroÅ”Äi!
Enostavno klikni na naslov in zaÄni z enostavno odpravo prisotnosti Å”kodljivcev v tleh!