Nekoč je bila repa osnovna prehrana revnega prebivalstva Evrope, danes pa jo mnogi celo zaničujejo, čeprav so začeli prvi gojiti repo že stari Egičani in Grki v časih Antike.
Ker repa lepo popestri jesenski jedilnik, še bolj pa je uporabna pozimi, kot obogatitev zimskega spektra vitaminov in mineralov, bi morala biti prisotna na vsakem slovenskem vrtu. Še toliko bolj, ker sta slovenski sorti kranjska okrogla repa in podolgovata repa zelo znani in cenjeni v Evropi.
OPIS: REPA - BRASSICA RAPA VAR. RAPA
Repa, oziroma bolj natančno strniščna repa spada med kapusnice. Njeni značilni dolgi listi, tesno objemajo steblo. Gomolji so značilno okrogle ali podolgovate oblike. Gosto, sočno in vlaknasto meso je polno vitaminov in mineralov, ki dajejo presenetljivo sladek, včasih malce pikanten okus. Lupina plodov ima tradicionalno rumeno ali belo barvo, najdemo pa tudi zeleno, rdečo, vijolično ali rožnato repo.
KAKO DO OKUSNE REPE?
ker repa ne potrebuje veliko hranil, je najbolje repo posejati na gredico, kjer je bil prej posajen krompir, in je ne dognojevati, saj ima zemlja dovolj hranil že od prej, še posebej, če uporabiš za gnojenje krompirja Neem cake, organsko gnojilo brez karence...
optimalno rast repa doseže, če ima na voljo veliko bora
če repi zagotoviš med vegetacijo vlažna tla, gomolji ne bodo trdi in puhli
repo redno okopavaj in rahljaj tla
repo redno zalivaj ali uporabi zastirko, saj zemlja ne sme biti suha
repo redči dvakrat, prvič, ko dobijo rastline raskave liste na 8 cm, čez 14 dni na 15 cm
ker repa raste tudi pri temperaturah nekaj nad ničlo, jo puliš šele pozno jeseni
ZLATA PRAVILA ZA SEJANJE REPE
tla naj bodo pri sejanju odcedna in ne zbita, saj repa ne mara zastajanja vode
repe ne seješ pregosto, med vrstami naj bo 30 do 45 cm razdalje, med rastlinami v vrsti pa vsaj 5 cm, pri redčenju na 20 cm
repe ne seješ prekmalu, ker so koreni potem majhni in neopazni
repo seješ v kompaktna, a ne prerahla tla, saj bo drugače pognala v višino in gomolji ne bodo veliki
repo seješ na prosto od začetka aprila do prvih dni julija
repo za ozimnico na prosto seješ konec julija in začetek avgusta
prvo setev v rastlinjak seješ pozno pozimi, ko temperatura doseže 18 stopinj C
zgodaj spomladi lahko repo iz rastlinjaka presadiš na prosto pod folijo
POZOR: repa ne mara preveč zbitih in suhih tal, zato je zemljo potrebno zrahljati. Uporabi Bio ZE - zeolitno moko, s katero zemljo zrahljaš, zato repa veliko bolje raste in uspeva.
HIP HIP HIP, TU JE STRAŠNI TRIK
repa ljubi rahlo, vlažno zemljo, zato poskrbi za prave pogoje. Če imaš zemljo pretrdo in zbito, uporabi zeolitno moko Bio ZE. Ne pozabi, repo bo potrebno kasneje manj okopavati in rahljati
mladi listi so zelo okusni, zato nekaj korenov posadi v lonce za siljenje, ki ti bodo na razpolago pozimi
repa za shranjevanje ni zahtevna, preprosto jo shrani v hladni in vlažni kleti, zasipnici ali pesku
če sadik repe ne redčiš, bo pridelek številen, vendar majhen
repo lahko dognojiš z dodajanjem lesnega pepela
kisla repa je zakon...
poskrbi za stalno temperaturo okoli 15 stopinj C
repo naribaj in izmenično položi v lesen ali plastičen sod
dodaj 1-2% soli
POZOR: ne pozabi repe dobro potlačiti, na površini se mora pojaviti voda
DA TE NE BODO PESTILE TEŽAVE:
Najpogostejša bolezen repe
Zaradi kislih tal in neupoštevanja kolobarja ima repa pogosto težave z golšavostjo kapusnic, prav posebno glivično boleznijo, ki jo prepoznaš po odebelitvi korenin. Žal je bolezen dolgotrajna in se je težko znebiš.
O bolezni in kako se je znebiš, si lahko več prebereš v članku Kapusnice in bolezni - MINUTA ZA VRT,
Tam so opisani vsi znaki in navodila za uporabo Neem cake in Bio ze, organski gnojil s katerimi razkužujemo zemljo.
Najpogostejši škodljivec na repi
O bolhačih, majhnih hroščih, ki povzročajo VELIIIIIKE težave na repi, rukoli in drugih kapusnicah si preberi v prispevku Bolhači - MINUTA ZA VRT.
V prispevku najdeš vse kar potrebuješ za hitro in učinkovito uničenje bolhačev z naravnim sredstvom Neem tonic, organskim gnojilom brez karence, z močjo insekticida.
ZAKAJ JE REPA POMEMBNA ZA ZDRAVJE LJUDI?
Repa vsebuje skupino vitaminov B, vitamine P, A in E, askorbinsko, folno, linolno in oleinsko kislino ter množico mikro in makroelelmentov, kot so jod, magnezij, železo, cink in žveplo.
POZOR: repa vsebuje redko telesu koristno snov glukoraphanin, ki onemogoča nastanek rakavih celic v človeškem telesu in povzroča odmiranje obstoječih.
Ker je nizkokalorično živilo, ki hitro zadovolji občutek lakote in zmanjša apetit, je učinkovito sredstvo za zmanjšanje telesne teže.
Poleg tega deluje protivnetno, zmanjšuje vplive staranja na kožo (akne, ekcemi) in videz las, obnavlja kri in spodbuja delovanje presnove in prebavnega trakta (tudi prostate). Repa namreč učinkovito čisti telo toksinov in škodljivih snovi in tako zmanjšuje možnosti izbruha prehladov (bronhitis, gripa, angina, kašelj) in celo astme.
SAJ NI RES PA JE
V Rusiji so smele repo sejati samo repnice, izkušene starejše kmetice, ki so semena repe najprej vstavila v usta in jih nato z dobro odmerjenimi pljunki "nastreljale" v prej pripravljeno zemljo.