Kako jih gojiti? Zakaj bazilika ne uspeva? Zakaj zelišča rada propadejo?
Začimbe so del našega vsakdana, saj iz zagate rešijo tudi, ko nam v kuhinji ne gre najbolje. Sam rad dobro jem in zame ni boljšega, ko v kuhinji zadiši po sveži baziliki ali origanu. V kuhinji rad eksperimentiram in pripravljam nacionalne jedi z vsega sveta. Toda pravi okus dobim samo s pravilno uporabo začimb.
Ker sem len, jih raje utrgam z okenske police. Vendar sem potreboval precej časa, da sem spoznal trike s katerimi začimbe uspešno vzgajam doma!
Triki vzgoje začimb na okenski polici:
- sadike ne kupim v trgovskem centru. Te sadike so vzgojene pospešeno pod umetno svetlobo. So pretegnjene, blede in s šibkim koreninskih sistemom. Če želim imeti močno obstojno sadiko, ki jo želim imeti dolgo časa ali celo presaditi v vrt, grem po nakupih v vrtnarijo.
- sadike presadim v glinene lončke premera 15 cm. Glina je porozna in bolj primerna zaradi prehajanja vlage in zraka. Nikoli jih ne sadim v steklene ali kovinske lončke, ker se na soncu preveč segrejejo in se zaradi vročine prekuhajo in propadejo.
- sadike postavim na sončno okensko polico in jih redno obračam
- sadike postavim stran od radiatorja, saj zemlja za začimbe ne sme biti preveč suha niti preveč vlažna
- sadike sadim posamezno, vsako v svoj lonček, ker imajo različne potrebe po vlagi in svetlobi (meta zaduši vse ostale sosede, potrebuje kot rožmarin vlažno prst, Rožmarin, timijan in žajbelj potrebujejo suho prst).
- sadikam zagotovim vsaj 6 do 8 ur svetlobe dnevno, najbolje na jugozahodni legi (meta, drobnjak in krebuljica potrebujejo manj svetlobe)
- pozimi uporabim LED svetilko, postavljena okoli 30 cm od rastlin. Sveti naj največ 6 ur, saj tudi rastline potrebujejo počitek!
- sadik nikoli ne utopim, zemlja naj bo vlažna, ne mokra! Rumeni listi so prvi znak premočnega zalivanja.
- za dobro rast zelišča redno obiram, liste odščipnem tudi ko jih ne potrebujem, saj tako spodbujam rast
- zametke cvetov redno obrežem, ker rastlina drugače energijo usmerja v cvetenje
- zelišča gnojim enkrat mesečno. Uporabim morske alge Kelp tonic (formula za intenzivnejše arome in okus, 1,5ml Kelp tonic na 1 L mlačne vode) in začimbe orosim in zalijem.
Še majhna anekdota povezana z vzgojo zelišč in uporabo Kelp tonic, ekološkega gnojila. Pri tašči se poleti enkrat mesečno, zbere vsa družina na "ribjem" pikniku. Ko sem prvič začel uporabljati morske alge Kelp tonic, sem se odločil, da bom en grm rožmarina redno gnojil z njimi, drugega pa ne.
Ob uporabi tega, s Kelp tonic negnojenega rožmarina, reakcije družine ob peki ni bilo. Ko je prišla na vrsto druga runda pečenja, pa sem za marinado uporabil preliv pripravljen tudi z rožmarinom, ki je bil redno gnojen s Kelp tonicom.
Tast, svak in ostali so kot noji začeli dvigovati glave in vdihovati aromatične vonjave, ki so se širile od žara.
Pohval in vprašanj o novi "omaki" ni bilo konca, pa sem zamenjal samo rožmarin, gnojen z najboljšimi morskimi algami kar sem jih spoznal v zadnjih 20 letih. In spoznal sem delovanje več kot 120 izdelkov na osnovi morskih alg!
Katere začimbe gojim na okenski polici?
Koriander
Limonina trava
Meta
Origano
Rožmarin
Peteršilj
Drobnjak
Majaron
Timijan
Lovor
Šetraj
Žajbelj
Kaj pa bazilika?
Da sem uspešno obdržal baziliko tudi doma je preteklo veliko vode. Za dobro rast potrebuje okoli sebe veliko prostora oziroma zraka. Zemlja nikoli ne sme biti preveč vlažna oziroma mokra. Med zalivanji naj se zemlja povsem posuši. Ko sem začel upoštevati tri zgornja pravila, potem tudi z baziliko ni bilo težav.
Triki vzgoje začimb v steklenih kozarcih:
- v steklenico ali kozarec natočim postano, dan staro vodo
- odstranim spodnje liste, saj tako preprečim gnitje in pojav bolezni
- vodo menjam enkrat tedensko dokler ne poženejo korenine, nato vode ne menjam
- steklenico postavim na svetlo mesto, stran od radiatorja in neposredne sončne svetlobe
Katere začimbe lahko gojim v vodi?
Bazilika
Melisa - vodo menjamo enkrat tedensko (s postano vodo!)
Origano
Rožmarin
Pehtran
Timijan - vejice odtrgam pred cvetenjem zgodaj poleti
Poprova meta
Zelena meta
Žajbelj - listi se nikoli ne smejo dotikati vode
Kako izkoristiti moč začimb v kuhinji?
nabiramo in obtrgujemo jih pogosto, saj le tako razvijejo pravi okus in vonj
pred sušenjem jih vedno operemo in dobro posušimo, da ne splesnijo
sušene začimbe so trikrat močnejše od svežih
peteršilja in bazilike ne sušimo, ker izgubita aromo
posušeni origano diši močneje
sveže začimbe dodamo ob koncu, posušene pa na začetku kuhanja
sčasoma posušene začimbe izgubijo vonj, aromo, okus, ki jih lahko oživimo s hitrim praženjem brez olja.
Upam, da zbrani nasveti za vzgojo začimb na okenski polici spodbudijo ljudi k vzgoji lastnih začimb tudi če nimajo vrta ali olajšajo delo vsem, ki jim vzgoja začimb dela težave. Če torej poznaš koga, ki bi mu članek lahko pomagal, ga prosim obrni na nas, radi bomo pomagali.
Prijetno kuho in mirno vrtnarjenje še naprej!
Če te hladno stiskane morske alge Kelp tonic zanimajo in želiš izvedeti več ali jih naročiti klikni TUKAJ!
Če želiš prejeti nasvete, zanimivosti, trike in recepte povezane z vrtnarjenjem, zaščito rastlin pred škodljivci in boleznimi, kar na poti na delo, na vrt ali jih poslušati ob pitju dobre kave, se prijavi na naš podcast kanal MINUTA ZA VRT, kjer obdelujemo vse kar je povezano z ekološkim vrtnarjenjem in čudovitim vrtom.